Ogenblikje...

Reuzenechtpaar in ere hersteld.

De laatste jaren stonden de bekende reuzen Hugo en Eglina te verkommeren in de loods van de technische dienst, maar dankzij Centrum voor Arbeidszorg ‘De Kade’ van PC Sint-Jan-Baptist en de afdeling Mode en Kleding van CVO ISBO blinken ze weer net zoals bij hun eerste optocht in 1950.   Het reuzenpaar dateert uit 1947 en is ontsproten uit het adellijk geslacht van ’t kasteelke ‘Ter Looven’.  Meetjesland Reuzenland, een initiatief van COMEET uit 2017, was de aanzet om Hugo en Eglina te herstellen.  “Met financiële steun van COMEET en onszelf gingen onze partners aan de slag,” zegt Eric Raveel.  “De cliënten en bewoners van De Kade herstelden het houten geraamte en de hoofden van de reuzen. Voor het houten geraamte kregen ze hulp van het ambachtelijk atelier WoodWork..  De hoofden werden in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.  Behalve de reuzen zelf werden ook de kledij van Hugo en Eglina aangepakt. Lieve, Silke, Iris, Ethel en Catherine, leerkrachten van de afdeling Mode van CVO ISBO zorgden voor de nieuwe kleren van de reuzen op basis van de oorspronkelijke patronen. “We zijn trots dat we de reuzen opnieuw mogen verwelkomen in onze gemeente,” zegt secretaris Vivien De Baets van de cultuurraad. “Elk jaar zullen ze te zien zijn in de stoet op De Katte maar ook buiten de gemeente. Het reuzenpaar kreeg zelf reeds de vraag om Zelzatecarnaval in maart te openen.”  VdeB