Ogenblikje...

Twaalfuurspermanentie als opstap naar 24/7 ambulancedienst

Sinds 1 december is er voor de ambulancedienst in Zelzate elke dag een permanentie voorzien met 2 ambulanciers van 7.00 tot 19.00 uur. Zo bedraagt de vertrektijd van de ambulance maximaal 2 minuten na de oproep. Toen de ambulanciers thuis opgeroepen werden, bedroeg de vertrektijd 5 minuten. Vanaf 2 januari 2020 om 7.00 uur verhuist de ambulancedienst naar de nieuwe uitvalsbasis in het voormalige Belgacom-gebouw aan de Walderdonk te Wachtebeke voor een 24 uurspermanentie 7 dagen op 7. ‘De beslissing om ambulancediensten in Brandweerzone Centrum te hervormen dateert van 2015,” verduidelijkt Kurt De Kock, cluster officier Assenede- Zelzate-Waarschoot. “De hervorming van de ambulanceposten is gebaseerd op een studie van de Provinciale Commissie Dringende Geneeskundige Hulpverlening (PCDGH). Net als in Vlaanderen geldt een aanrijdtijd van maximaal 15 minuten voor 90% dekking volledig grondgebied.” ,Burgemeester Brent Meuleman (sp.a) voert de genomen beslissingen uit het verleden loyaal uit: “Belangrijk is dat iedereen de ‘snelst adequate hulp’ krijgt. Vanaf 2 januari 2020 verlopen de interventies naar Wachtebeke en Moerbeke-Waas sneller, terwijl ook grondgebied van Zelzate vlot bereikbaar is. De afstand naar Zelzate-Oost blijft klein en wint men tijd door kortere vertrektijden. Voor Zelzate-West blijft ook voor ambulancepost Assenede, waar ook van 7.00 tot 19.00 uur 7 dagen op 7 permanentie is, de aanrijdtijd kort.” Brandweerzone Centrum streeft naar 40 ambulanciers-vrijwilligers per ambulancedienst. “Momenteel lopen 19 ambulanciers-vrijwilligers stage in brandweerpost Zelzate ,” geeft officier Kurt De Kock nog mee. “Niet minder dan 100 kandidaten meldden zich voor de vacature, niet alleen ambulanciers maar ook verpleegkundigen met ervaring op spoed- en MUG-diensten. Op termijn biedt dit perspectieven op een professionele ambulancedienst ten dienste van de bevolking in onze regio.” VdeB